Kvistens kogebog

Nu er det jo ikke fordi, jeg også skal til at give den som madblogger - men føler mig en smule i det kreative hjørne og synes nu godt, at der lige kan blive plads til et par af Kvistens yndlingsopskrifter.

Hvis jeg nu var en smule kvikkere, så kunne jeg finde ud af, at lave noget udskriftsvenligt halløj eller noget linkhalløj, hvor I kunne printe fra.
Det er jeg jo så ikke - så indtil, der er nogen, der forklarer mig, hvordan - så må I leve med denne version :o)

Det er ikke alle opskrifterne, der er korrekt portionsangivet endnu - men jeg ved lige præcis, hvor meget der skal i af alle ingredienserne, for at få det til at smage rigtigt!

Spørg, hvis du er i tvivl!




Mørbrad stegt som vildt (you are gonna love me!)
4 personer

8 baconskiver, skæres i strimler
600 gram mørbrad (alternativt skinkekød, kylling eller kalkun),
skæres i tern, ca. 2x2
10-12 svesker, skæres i kvarter
1 dl vand
4 dl fløde
salt og peber
Lidt kulør
2-3 spsk ribsgélé
2 æbler i tern, skrælles og skæres i tern
Evt. lidt Maizena sovsejævner
Steg baconen i en varm gryde indtil det er næsten sprødstegt
Skær kødet i ca. 2x2cm stykker og kom i gryden og steg med i ca. 10-15 minutter
Skru ned for varmen.
Skær sveskerne i kvarter og tilsæt dem
Tilsæt vand, fløde og ribsgélé
Krydr med salt og peber
Tilsæt kulør
Lad simre i ca. 15 minutter

Hvis sovsen er lidt tynd, så lad gryden komme i kog og tilsæt Maizena indtil tykkelsen er i orden.
Tilsæt æblerne umiddelbart inden serveringen (ellers koger de bare ud).

 Serveres med kartofler og grønne bønner, ribsgélé, drueagurker og franske kartofler.
 
  
Olsens gulerodssuppe
4 personer
500 gram revet gulerod
1½ revet løg
1-2 fed hvidløg
Olie til stegning
1 ltr. vand
2 grøntsagsterninger
200 gram flødeost

Tilbehør:
Pasta, ristet bacon, persille og groft brød
Løget svitses
Revet gulerod kommes i
1 ltr. vand tilsættes
Grøntsagsterningerne kommes i
Flødeosten presses igennem en sigte og kommes i

Lad suppen småsimre i 10 minutter

Drys persille over og server med pasta, ristet bacon og groft brød


Pasta med kalkun og tomat
(Frit efter
Karolines Kogebog)                                                 
4 personer
25 g smør
3 hakkede zittauerløg (ca. 200 g)
2 små hakkede fed hvidløg
1 dåse hakkede tomater (ca. 400 g)
1½ tsk sukker
1½ tsk groft salt
friskkværnet peber
300 g kalkunbryst (eller skinketern eller kylling) i strimler
250 g cherrytomater i halve

600 g frisk pasta eller 400 g tørret pasta, fx grøn båndpasta
100 g Karolines Køkken pasta- & gratineringsost
1 spsk fintrevet citronskal
1 dl grofthakkede friske basilikumblade

Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner.
Svits løg og hvidløg i ca. 1 min.
Tilsæt de hakkede tomater, sukker, salt og peber.
Kog tomatsaucen ved svag varme og under låg i ca. 10 min.
Tag låget af gryden og kog videre i ca. 10 min. Rør af og til.
Tilsæt kødet og kog retten under låg, stadig ved svag varme, i ca. 3 min.
Vend cherrytomaterne i og kog i yderligere ca. 1 min. Smag saucen til.

Kog imens pastaen, i en stor gryde, efter anvisningen på emballagen.
Bland ost, citronskal og basilikum i en skål.

Ved serveringen:
Hæld pastaen til afdrypning i en sigte.
Kom pastaen tilbage i gryden sammen med kalkun- og tomatsauce.
Vend forsigtigt rundt, så det bliver godt blandet.
Hæld pastaretten i en varm skål og server den straks sammen med osteblandingen.

Det smager herregodt! Duften af basilikum og revet citron - yay!
 
 
Bästissens kylling i kokosmælk
4 personer                                                                      
400 gram kylling (eller skinketern eller kalkun) i tern eller strimler
2 fed hvidløg
Olie
2 ds. kokosmælk
Ingefær (revet eller stødt) – til det smager rigtigt
Chili – til det smager rigtigt
3 peberfrugter – i strimler
4 porrer – i skrå skiver
Maizena sovsejævner
Svits hvidløg, ingefær og chili i olien.
Kom kyllingen i og steg med.
Kom peberfrugter og porrer i og steg med et par minutter.
Kom kokosmælk i og evt. sovsejævner.
Serveres med ris, ananas i tern og peanuts.
 
 
Kylling med cashewnødder
 4 personer

400 g strimlet kyllingefilet
2 tørrede chili
100 g usaltede cashewnødder
2 tsk hvidløg – finthakkede
1 tsk ingefær – finthakket
1-2 spsk sort chilipasta
1-1½ dl tomatketchup
Minimajs, rå - skåret i skrå skiver (2 cm tykke).
Sugarsnaps - skåret i skrå skiver (2 cm tykke).
6-7 forårsløg – skåret i skrå skiver (2 cm tykke).
Husk at gemme nogle pæne grønne toppe til pynt!
3 spsk fiskesauce (lugter af hevlede til, men smager godt!)
1 spsk sukker
5-6 spsk olie – til stegning
De tørrede chili lægges i vand.
Når de er bløde skæres de i strimler, renses for kerner og stilles til side.
Rist cashewnødderne på en pande indtil de er gyldne og stil dem til side.
Opvarm olien i en wok (eller på en pande) tilsæt hvidløg, ingefær, chilipasta og derefter kyllingestykkerne og lad det stege i 5 minutter.
Tilsæt ketchup, minimajs og de strimlede chili og smag til med fiskesauce og sukker.
Forårsløg og sugarsnaps skal kun lige ha' et par minutter.
Nødderne vendes i retten lige inden servering.
Løgtoppene kan klippes til små koste på 10 – 12 cm og lægges i iskoldt vand i en times tid, inden de bruges som pynt.
Pynt med ’løgkostene’ og server straks med ris til.
 
 
Bästissens mozzarellasalat m/marinerede peberfrugter
4 personer
 3 Mozzarella
1 ps. pistacienødder
Frisk basilikum
1 Camembert
Balsamico eddike
1 ps. pinjekerner
6 Peberfrugter
Groft, hjemmebagt rugbrød
– prøv evt. græskarrugbrød fra Føtex
Hvidløg
20 soltørrede tomater
Salat, ruccola, krølsalat etc.
Bland eddike, olie, hvidløg, krydderi.
Grill peberfrugter til de er sorte og tag skindet af.
Skær peberfrugterne og de soltørrede tomater i strimler.
Læg peberfrugter og de soltørrede tomater i marinaden.
Sættes i køleskabet et par timer – gerne natten over.
Anrettes ovenpå salaten sammen med mozzarellaen, pistacie nødder, pinjekerner og basilikumblade.
Server groft, letristet rugbrød, camembert og ekstra pistacienødder til til.
 
 
Kylling med nødder                                                                       
4 personer
4 kyllingefileter (eller kalkun eller skinkeschnitzler)
Peber
2 æg
200 gram finthakkede hasselnødder
Smør til stegning
Sauce:
2 dl bouillon
2 dl fløde
2 spsk danablu
Salt & peber
1 spsk hakkede blade fra bladsellerien
Maizena sovsejævner
 
Salat:
Krølsalat
Bladselleri
Vindruer, blå og stenfri
Skær kyllingefileterne i skiver.
Pisk æggene i en dyb tallerken og kom lidt friskværnet peber deri.
Kom de hakkede nødder i en anden dyb tallerken.
Dyp først kyllingen i ægget og derefter i nødderne og steg kyllingestykkerne på panden til nødderne er fine og gyldne.
Kom kyllingestykkerne i et ovnfast fad og dæk dem til med staniol og sæt dem i ovnen, til kartoflerne er færdige.
Kog panden af med fløde.
Kom bouillon og danablu deri.
Smag til med salt og peber.
Jævn evt. med Maizena sovsejævner.
Drys de hakkede bladselleriblade over sovsen umiddelbart inden servering.
Skyl salaten og riv den i små stykker.
Skær bladselleri i tynde skiver og drys over salaten.
Druerne vaskes og halveres og kommes i salaten.
 
Serveres med grov frites til.
 
 
 
Lime- og chilimarineret kylling med bagte tomater, kartofler og agurkedressing
4 personer

4 kyllinge fileter
Salt & peber
Saften fra 2 limefrugter
Chili
Drys salt, peber og chili på kyllingen og hæld limesaften over.
(Stilles gerne i køleskabet en times tid – men hvis du har travlt, så bare gå i gang).
Læg den på stegeristen og steg den i en varm ovn ved 200 grader i ca. 50 minutter, eller til den er gennemstegt.
(Jeg steger dem altså bare på en pande).
Bagte kartofler:
4 store bagekartofler
2 spsk olie
1 tsk salt
4 tsk oregano
Skær kartoflerne i både og kom dem i en pose med olien, salt og oregano.
Ryst posen grundigt.
Kom kartoflerne i et ovnfast fad og bag dem i ovnen ved 225 grader i ca. 40 minutter.
Bagte tomater:
4-8 store tomater:
4-8 tsk oregano
Lidt salt
Skær tomaterne over i halve og drys oregano ovenpå.
Sæt dem i et ovnfast fad og bag dem i en varme oven ved 200 grader i ca. 20 minutter.
Agurkedressing:
1 agurk i små tern
Lidt groft salt
250 g yoghurt
1 fed hvidløg
Lidt citronsaft

Skær agurkerne i tern.

Bland yoghurten sammen med presset hvidløg, balsamico eddike.
Smag den til og tilsæt evt. lidt peber.
Ruccolasalat:
Ruccolasalat
Ristede pinjekerner
2 rød peberfrugt i strimler
4 spsk balsamico eddike.
 
 
 
 
Olsens indbagte mørbrad
4 personer

1 mørbrad
Bacon i skiver
Frosne søde ærter
Butterdej
Kartofler (asparges er de bedste)

Sauce:
2 dl. Creme fraiche
Lidt mayonnaise
Frisk eller frossen persille
Frisk eller frossen purløg
Salt/Peber

Puds mørbraden.

Krydr med peber og vikl den ind i bacon og læg butterdej ovenpå.
Sæt den i ovnen midt i på ca. 180g i ca. 50 min.
Butterdejen skal være gylden.

Serveres med kartofler, ærter og kold sauce. Uhm....


 



Mor E's mørbrad i lyserød sauce
4 personer

600 gram mørbrad (alternativt skinketern, kylling el. kalkun)
1 bk champignon
Smør til stegning
1 glas asparges
1 fl. Crème Fine (eller rigtig fløde - gi' den gas!)
2 små ds. koncentreret tomatpuré
Salt og peber

Skær champignon I halve og svits dem i smør.

Tag dem op og læg dem i et ildfast fad.
Skær mørbraden i 2 cm skiver og svits dem på panden, til de er brunet af.
Læg mørbraden ned til champignon.
Kog panden af med creme fine og tomatpuré.

Hæld asparges med vand i saucen og smag til med salt og peber.
Hæld saucen over mørbraden.
Sæt det hele i ovnen i ca. 40 minutter v/175 grader.

Serveres med ris og kartofler (sådan ville morfar ha' det og sådan skal det bare være), franske kartofler og salat med ærter, majs, peber, agurk, tomat og icebergsalat.


Pastasalat med rejer
Ja, altså har ikke lige besluttet, hvor mange personer det er til
Pasta - 3-farvet ser pænest ud
Rejer
Crème fraiche
Ketchup
Karry
Paprika
Salt
Bladselleri
Melon
Avocado

Kog pastaen og køl den af.
Bland creme fraiche med ketchup, karry, paprika og salt indtil det smager rigtigt.

Skær bladsellerien i skiver og melonen og avocadoen i tern.

Bland det hele sammen og server med flutes til.
Pynt evt. med lidt bladselleriblade.



Mor Edels kokoskager                                            
Kan da ikke huske, hvor mange der bliver ... 15, tror jeg.
2 æg - piskes
2 dl sukker
2 tsk vanille sukker
¾ dl mel
4 dl kokosmel
100 g chokolade - hakkes
125 g smeltet margarine

Pisk æg og pisk herefter sukker, vanillesukker og mel i.
Bland kokosmel, chokolade og margarine i.

Blandingen kommes i muffin forme og bages i ca. 10-15 minutter ved 200 grader.
 
 
Sørens nøddekage

3 æggehvider
150 g flormelis
150 g blendede nødder

Pisk æggehviderne, vend flormelis og de blendede nødder i.
Smør formen.
Kom dejen i formen.

Bages v/200 grader i 35 minutter.

Når kagen kommer ud af ovenen, lægger du pålægschokolade på og frugt (det er bedst med friske jordbær).

Serveres med vanilleis.


Olsens rabarberkage
4 personer
500 gram rabarber i snitter på 2 cm.
(Der kan også med fordel bruges anden frugt, fx. frosne bærblandinger.
Der kan dog komme en del overskydende bærsaft, som lige skal suges op inden servering).
Ca. 100 gram sukker, efter smag
50 gram vanille
50 gram hakkede mandler
50 gram mel
125 gram kokosmel
1 knivspids bagepulver
150 gram sukker
125 gram smør
1 æg
Creme fraiche

Kom rabarberne i et smurt ovnfast fad.
Bland sukker, vanille og mandler, kom det over rabarberne.

Bland de tørre ingredienser til dejen, smulder smør heri, tilsæt æg
Fordel dejen over rabarberne.

Bag i ovnen ved 200 grader i ca. 25-30 minutter til kagen er sprød og gylden
Server lun med creme fraiche til.
  
Store Sticky Buns
12 stk.
(Den originale opskrift kan ses hos den superdygtige Sarah
her.)
Sneglene bliver bagt med overfladen nedad, så de kan opsamle mest mulig af den lækre karamel-pecannøddeblanding.

Dej:
50 g gær
1 dl. mælk
1 spsk sukker
½ tsk salt
1 æg
100 g blødt smør
350 g mel

Fyld:
100 g blødt smør

100 g brun farin
1 spsk kanel

Karamel topping:
200 g brun farin
50 g smør
3 spsk honning
1 spsk sirup
150 g pecannødder

Forvarm ovnen til 185 grader.
Lun mælken og rør gæren ud deri.
Rør sukker, salt og sammenpisket æg i mælken.
Findel smørret i melet.
Bland mælkeblandingen med mel-smørblandingen til der opnås en ensartet glat konsistens.
Lad dejen hæve lunt en halv time.
Mens dejen hæver, røres smør, brun farin og kanel sammen.
Når dejen har hævet, rulles den ud i en stor firkant og smørblandingen smøres på.
Rul dejpladen sammen og skær 12 snegle.
Til karamelblandingen varmes alle ingredienserne, undtagen nødderne i en gryde ved medium varme.
Når sukkeret er smeltet og blandingen er begyndt at boble, hældes blandingen i en form (ca. 22x22 cm.) beklædt med bagepapir - nødderne strøs ovenpå karamellen.


Sneglene sættes på karamelblandingen, de skal stå tæt sammen.
Bag sneglene midt i ovnen ved 185 grader i 15-20 minutter, de skal være lysebrune på toppen.
Vend straks sneglene ud på et skærebræt, når de er kommet ud af ovnen (pas på den varme karamel!)
Pil bagepapiret af og lad sneglene køle lidt, inden de serveres lune.



2 kommentarer: